Lopar, otok Rab

  • Lopar

Lopar je naselje na severozahodnem predelu otoka Raba. Na istoimenom polotoku severozahdno od prevlake se nahaja zaliv Lopar, jugozhodno pa zaliv Crnika. Gospodarska osnova je poljedelstvo, ribistvo in turizem. Zaliv Lopar ponuja 1500 m holgo peščeno plažo z borovo sumico.

V Loparju se nahaja trajektna luka, ki povezuje Rab z Valbiskom na otoku Krku. Naselje je dobilo ime po cerkvici sv. Marije (sta Maria Neopari), ki se omenja ze v XVI. st. Na področju Punta Zidine Po predaji v Loparju se je rodil legendarni ustanovitelj republike San Marino, kamnosek Marin.

Lopar je najbolj izolirano mesto na otoku Rab. Obkroza ga 22 pesčneh plaž. Morje je plitko, avgusta gozd in senca ugajata stevilnim družinam z malimi otroci. Ob popularni "Rajski plaži", ki je dolga 1500 m, se nahaja avtokamp in hotelsko naselje z zabavno, rekreacijskim i sportnimi kompleskom (tenis, košarka, nogomet); možnost ribiskih izletov, sprehajanje v neokrnjeni naravi. Severovzhodni del je karakterističen po svojih klifif in je obrnjen proti Golomu otoku in Svetom Grguru.